Pagina 8 van 14
Geplaatst: za 30 jul, 2005 14:02
door Rik350
Ralph schreef:Ik vind Heiniken ook smerig. Ik drink liever Murphy's Irish red. Ik zal in België een keer Jupiler proberen.
murpy's is ook van heineken. voor jupiler hoef je al lang niet meer naar belgie ik heb laatst gelezen dat het merk ook in nederland al in opmars is het word al getapt in diverse kroegen tot aan utrecht aan toe. En ligt ook steeds noordelijker al gewoon in de supermarkt.
En het verschil tussen belgen en nederlandse friet is niet perse de dikte maar de baktemperatuur. Jullie bakken op rond de 140 graden dan krijg je van die zachte met vetdoordrenkte aardappelsliertjes. En wij bakken lekker op 180 190 graden waardoor de friet dichtschroeit en lekker krokant word en minder vettig nog steeds niet gezond hoor. Mayo is een kwestie van smaak. De zuudere belgonaiase vind ik ook wel weer lekker maar die friet bah.
Geplaatst: za 30 jul, 2005 16:10
door Ralph
Oh wist ik niet
Maar Murphy's smaakt een stuk beter.
Geplaatst: za 30 jul, 2005 16:56
door Lewis
Rik350 schreef:Ralph schreef:Ik vind Heiniken ook smerig. Ik drink liever Murphy's Irish red. Ik zal in België een keer Jupiler proberen.
murpy's is ook van heineken. voor jupiler hoef je al lang niet meer naar belgie ik heb laatst gelezen dat het merk ook in nederland al in opmars is het word al getapt in diverse kroegen tot aan utrecht aan toe. En ligt ook steeds noordelijker al gewoon in de supermarkt.
En het verschil tussen belgen en nederlandse friet is niet perse de dikte maar de baktemperatuur. Jullie bakken op rond de 140 graden dan krijg je van die zachte met vetdoordrenkte aardappelsliertjes. En wij bakken lekker op 180 190 graden waardoor de friet dichtschroeit en lekker krokant word en minder vettig nog steeds niet gezond hoor. Mayo is een kwestie van smaak. De zuudere belgonaiase vind ik ook wel weer lekker maar die friet bah.
Mss moet jij toch is een ander frituur in belgie proberen !!
Geplaatst: za 30 jul, 2005 19:21
door Ad
Lewis schreef:Rik350 schreef:Ralph schreef:Ik vind Heiniken ook smerig. Ik drink liever Murphy's Irish red. Ik zal in België een keer Jupiler proberen.
murpy's is ook van heineken. voor jupiler hoef je al lang niet meer naar belgie ik heb laatst gelezen dat het merk ook in nederland al in opmars is het word al getapt in diverse kroegen tot aan utrecht aan toe. En ligt ook steeds noordelijker al gewoon in de supermarkt.
En het verschil tussen belgen en nederlandse friet is niet perse de dikte maar de baktemperatuur. Jullie bakken op rond de 140 graden dan krijg je van die zachte met vetdoordrenkte aardappelsliertjes. En wij bakken lekker op 180 190 graden waardoor de friet dichtschroeit en lekker krokant word en minder vettig nog steeds niet gezond hoor. Mayo is een kwestie van smaak. De zuudere belgonaiase vind ik ook wel weer lekker maar die friet bah.
Mss moet jij toch is een ander frituur in belgie proberen !!
Bakken op 140° ???????????
mmm die gaan niet lekker voor de dag komen !!
Voorbak ja en nadien +-160 a 170 ° afhankelijk van de aardappel soort.
Geplaatst: zo 31 jul, 2005 02:16
door Rik350
ik kom best veel in belgie en ik heb nog nooit een knapperig frietje gekregen. Zelfs in een redelijke sjieke brasserie kwamen ze nog aan met een bord vol slappe vettesliertjes. Mijn verklaring leek me de temperatuur anders weet ik niet hoe jullie ze zo verpest kunnen krijgen of hoe ik het telkens weer voor elkaar krijg de verkeerde tenten binnen te stappen
Geplaatst: zo 31 jul, 2005 07:02
door stompie
Rik350 schreef:ik kom best veel in belgie en ik heb nog nooit een knapperig frietje gekregen. Zelfs in een redelijke sjieke brasserie kwamen ze nog aan met een bord vol slappe vettesliertjes. Mijn verklaring leek me de temperatuur anders weet ik niet hoe jullie ze zo verpest kunnen krijgen of hoe ik het telkens weer voor elkaar krijg de verkeerde tenten binnen te stappen
tzal da dan wel zijn
Geplaatst: zo 31 jul, 2005 10:22
door kane
natuurlijk ne belg
Geplaatst: zo 31 jul, 2005 10:37
door Ad
Rik350 schreef:ik kom best veel in belgie en ik heb nog nooit een knapperig frietje gekregen. Zelfs in een redelijke sjieke brasserie kwamen ze nog aan met een bord vol slappe vettesliertjes. Mijn verklaring leek me de temperatuur anders weet ik niet hoe jullie ze zo verpest kunnen krijgen of hoe ik het telkens weer voor elkaar krijg de verkeerde tenten binnen te stappen
Idd, het is tegenwoordig niet meer zo simpel om een lekkere frituur te vinden. En natuurlijk is ook de ene zen smaak niet de andere.
Ben in eigen land op vakantie geweest en kan je zeggen, dat ik me verdomd gestoord heb aan die vuile frieten die je op sommige plaatsen krijgt. Ikzelf eet minimum 4x per week friet, dus ik ben wel gewoon van een pakje te verzetten....het is soms raar, op 5 a 10 km afstand wat een verschil .... zelf maken is dikwijls een van de beste opties
Geplaatst: zo 31 jul, 2005 10:58
door Rik350
Ik bak ze ze zelf nogal veel. Ik werk als kok. Dus ben ik gedwongen ze ook vaak te moeten proeven. Maar zelf maken met zo'n thuisfrituurtje vind ik niks kan je net 3liter vet in kwijt op mijn werk bakken we met 15 liter per frituur das ook belangrijk om die eeuwige temperatuur stabiel te houden. jaja zelfs frites dien je met zorg en liefde te bereiden!!! overigens heeft thuis maken nog een nadeel als je met diepvries frites werkt die worden hol en smken allaang niet meer naar aardappel.
Geplaatst: zo 31 jul, 2005 13:44
door Ad
Rik350 schreef: jaja zelfs frites dien je met zorg en liefde te bereiden!!! overigens heeft thuis maken nog een nadeel als je met diepvries frites werkt die worden hol en smken allaang niet meer naar aardappel.
Correct !!!!
Geplaatst: ma 01 aug, 2005 08:57
door Lewis
Ad schreef:Rik350 schreef: jaja zelfs frites dien je met zorg en liefde te bereiden!!! overigens heeft thuis maken nog een nadeel als je met diepvries frites werkt die worden hol en smken allaang niet meer naar aardappel.
Correct !!!!
als je over goede frieten spreekt,spreek ik al lang ni meer over diepvries fritten hoor , maar ja in een brasserie en zo zul je die wel veel krijgen in belgie ,jammer genoeg, je moet naar een goed restaurant gaan of naar een goede frituur
en dan lukt het wel
maar ja tuurlijk smaken verschillen nog he'
Nationaliteit
Geplaatst: ma 01 aug, 2005 19:22
door Smurf
Zoals de meeste een "BELG", maar voel me "Europeaan"
Niet =
Ben
Eerst
Limburger
Geweest.
Geplaatst: wo 03 aug, 2005 20:49
door soledad
half uruguayaanse half belgische
Geplaatst: do 04 aug, 2005 10:34
door Alfredo
Belgische fritten: Voorgebakken op ~145°C => Laten afkoelen => Opnieuw bakken op ~180°C...
Nederlandse fritten: Geen flauw idee... (ik hoop ook voorgebakken, maar meestal lijkt het er niet op, met hun krokante buitenkant en 'rauwe' binnenkant)
Ik ben trouwens ook BELG
Geplaatst: za 13 aug, 2005 22:55
door $t!ng
Belg. Van die fritten in belgië hangt af waar je gaat, omdat BE zo bekend staat voor zen fritten begint iedereen een fritkot zelf al kunnen ze het niet!!! Ik woon in mechelen en daar zijn er redelijk wat goei maar ook veel slechte! Het beste fritkot in mechelen (vind ik) is een straat naast ons maar daar sta je dan ook een uuur aan te schuiven!